Από το “Το τελευταίο σημείωμα” στην ταινία “Καλάβρυτα 1943”

BLACK COSMOTE TV SCANNER Ντοκιμαντέρ Ταινίες

Η ελληνική οπτικοακουστική παραγωγή αναζητάει την πρόσφατη ιστορία του Β Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, με άλλους όρους. Η ταινία “Το τελευταίο σημείωμα” του Παντελή Βούλγαρη και της Ιωάννας Καρυστιάνη αφηγείται τη διαδρομή του Ναπολέοντα Σουκατζίδηκαι μαζί με αυτή και την ιστορία των 200 εκτελεσθέντων της Καισαριανής. Υπήρξαν ενστάσεις, στο διαδίκτυο για την αποτύπωση, για την πολιτική ταυτότητα των ανθρώπων αυτών, αν ήταν όλοι κομμουνιστές ή όχι, αλλά δεν υπήρξε μεγάλη σύγκρουση.

Ακολούθησε το ντοκιμαντέρ “Ερμής: Η μάχη της Κρήτης” το υλικό του οποίου παρουσιάζεται και ως ταινία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τον τίτλο “Ο Ερμής κράτησε την αναπνοή του”. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη από την Cosmote TV, καθώς συγκέντρωσε μαρτυρίες επιζώντων, παρουσίασε τις απόψεις έγκριτων ιστορικών και με σύγχρονα εφέ, απέφυγε τις συνήθως προβληματικές αναπαραστάσεις των μάχων που κάνουν άλλες ιστορικές παραγωγές.

Η νέα έλευση είναι η ταινία “Καλάβρυτα 1943” του Νικόλα Δημητρόπουλου, σε μια συμπαραγωγή της TANWEER, της ΕΡΤ και της Cosmote TV με τη συνδρομή του ΕΚΟΜΕ. Σημειώνεται πως πρόκειται για το κύκνειο άσμα του μεγάλου γερμανού ηθοποιού Μαξ Φον Σίντοφ. Η ένσταση που έχει προκληθεί ξεκίνησε από το τρέιλερ με το αν υπάρχει παραχάραξη της ιστορίας με τον “καλό Αυστριακό Ναζί” που ανοίγει την πόρτα για να διαφύγουν τα παιδιά από το φλεγόμενο από τους Γερμανούς σχολείο. Η ιστορία δεν μαθαίνεται από την τηλεόραση ή τον κινηματογράφο.Όμως η ιστορία όπως και το δίκαιο είναι ζόρικη υπόθεση. Θα επανέλθουμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *